lortmaja

Tvätta händerna!

Publicerad 2012-11-11 16:52:58 i Allmänt,

Nu när vinterkräksjukan är på intågande i landet, tänkte jag att eleverna skulle få läsa en text om magsjuka, hur den smittas och hur man kan minska risken för att själv drabbas av den. Tänkte även ta en text om vikten av att tvätta händerna, eftersom det till viss del hör ihop med smittspridning, och för att den texten innehåller många verb i imperativ, som vi nyss har arbetat med. Passande nog fick jag syn på en liknande artikel på DN:s hemsida. Den är förvisso alldeles för svår för eleverna, men jag tänkte ändå visa den och berätta om den. Känns alltid bra att kunna prata om aktuella samhällsämnen i undervisningen, även när det handlar om en sådan liten sak som handtvättning! 
 
Anyway. En brittisk studie visade att 99 % av de tillfrågade i studien hävdade att tvättade händerna efter toaletttbesök. Men när man sedan undersökte personernas händer framkom det att endast 32 % av de tillfrågade männen och 64 % av de tillfrågade kvinnorna tvättade händerna. På en fjärdefel av händerna fann man rester av avföring. Härligt!? Vidare stod det i artikeln att vi har 3000 olika bakterier på händerna och att höger och vänster hand till stor del har olika slags baktierier. Kvinnor hade också fler olika slags bakterier på sina händer, vilket man tror beror på hormoner och smink.
 
Not so very najs. Visst, bakterier är en naturlig del av levande mekanismer och det finns ju massvis av bra bakterier också. Och en liten dos av skitbakterier kan ju stärka immunförsvaret. Men att få någon annans avföring på händerna, kan ju knappast vara bra, utan bara äckligt. Usch.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela