lortmaja

För att kärlek kan göra så förbannat ont

Publicerad 2012-05-29 20:18:07 i Allmänt,


När någon har stängt dörren och vandrat bort från det liv som en gång var "vi", kan det kännas som att känslorna bildar en tung hinna utanpå kroppen. Varenda cell skriker ut sin smärta och själen blöder av sorg. Förr i tiden litade jag inte riktigt på mina känslor och då kunde jag tänka att de där känslorna egentligen har handlat om något annat, något mer egocentriskt. Om något slags bekräftelsebehov eller självupptagen rosa dröm om kärlek som inte stämmer överens med verkligheten. Säkert kan det ha varit så i vissa fall, men långt ifrån alla gånger. I många fall kan nog känslorna ha varit alldeles hjärtskärande sanna. Att jag faktiskt kände sådär mycket kärlek på en och samma gång, på riktigt. För att känslorna blev så påtagliga och gjorde så ont när de inte längre hade någonstans att ta vägen. Tänk om det är därför som det kan kännas som att känslorna blir tusen gånger starkare när någon försvinner? För att det är så? För att kärlek kan göra så förbannat ont?  


Ps! Detta är nutida reflektioner från gamla dar, inte från nuet. Ds.

Sommarfester & nattugglan

Publicerad 2012-05-28 00:30:06 i Allmänt,




  
Tummen upp för sommarvärmen!  Tummen ner för störd dygnsrytm. Se så trött jag ser ut!


... Och så kom sommarvärmen äntligen till Norrland! Efter två dagars mer eller mindre alkoholförtärande, sommarjusa  nätter och långa sovmorgnar har jag nu vänt på dygnet. Medan jag stod och stekte pannkakor till middagen i godan ro, tittade jag upp på köksklockan och såg till min förfäran att den inte alls pekade på middagstid, utan snarare kvällsfikatid. Klockan var kvart i nio på kvällen! Jag har tydligen blivit alldeles dagvill... Så nu sitter jag här vid datorn och hoar som den piggaste nattugglan och vet inte vad jag ska ta mig till. Lite trist att vara i sitt esse när alla andra har gått och lagt sig. Jag kanske ska ta en svängom bland träden och spana efter skogens konung? Eller se ut en bra gren att sätta mig på för att natthoa lite i all min ensamhet? Kanske finns det någon annan uggla som vill hänga lite inatt. Kanske min vän Magnus... Uggla. Sorry, kunde inte låta bli! Godnatt.

Dagens lunch: grekisk kallops

Publicerad 2012-05-25 11:32:00 i Allmänt,


Sitter och läser på om det krisande landet vi snart ska åka till - Grekland. Naturligtvis skenar min fantasi iväg som en komet. Jag lever mig in i varje tänkbart scenario och orosmoment, ända ut i fingertopparna. Plötsligt befinner jag mig inte längre innanför universitetets väggar. Fantasin har tagit mig till ett politiskt upplopp, i ett förrädiskt soligt Athen. Jag hör upprörda röster, känner en doft av varma pannor och salta svettpärlor, ser knytnävar som viner förbi bara några centimeter från mig. Hjärtslagen ökar i takt med knytnävslagen, medan den förstelnade rädslan sprider sig som en löpeld från magen och ut i kroppen. Med bultande hjärta ringer jag polisen som kommer till platsen. Förklarar med gråten i halsen och på knagglig engelska vad som hänt. De ögon jag möter ser på mig med iskall blick. Brist på empati och medmänsklighet. Ett skakande huvud och ett ryckande på axlarna. Sedan lämnas vi kvar där på gatan, hand i hand med varandra och hand i hand med ensamheten och utsattheten som ligger i luften. På ambassaden kan de inte göra annat än att be till gudarna och vänta på att landets läge ska förändras. Flygtrafiken är inställd sedan flera veckor tillbaka och landet är lamslaget.

Gator och torg ekar tomma, men bakom ständga dörrar pyr frustrationen hos befolkningen. Hetska demonstrationer poppar upp här och där. I brist på att inte veta vart de ska göra av ilskan tar de ut den på varandra. Det är ju bättre än ingenting. Någonstans måste den ju få ta vägen. Det är folkets krig mot polisen och det är folkets krig mot parlamentet. I parlamentet är konflikten ett faktum. Ny Demokrati mot det radikala vänsterpartiet. Två ideologiska motpoler som motvilligt och halvhjärtat försöker finna en gemensam lösning. Irriterade förhandlingar som går på rundgång mellan väggarna i den kvava salen. Politiker som sliter sitt hår och lider av sömnlösa nätter. Huvudvärken spänner åt allt mer runt tinnigarna allt eftersom trycket från EU och folket ökar för var dag som går. En hel nation och en hel union står utanför och håller andan, i väntan på om landet ska falla i bitar eller resa sig ur ruinen av grekisk kollaps.  

**********

Hörselkåpornas himmelrike

Publicerad 2012-05-24 11:38:12 i Allmänt,


Sitter i det soliga köket, med P1 i bakgrunden och hörselkåpor mot öronen. Så att jag slipper höra knapprandet av den andres tangenter i vardagsrummet. Jag är nämligen extremt stressintolerant mot att höra på när andra skriver - vare sig det handlar om tangentknapprande eller en glödande blyertspenna. Det fulltständigt paralyserar mig och får förödande konsekvenser för min egen koncentration. Därför har öronproppar och hörselkåpor blivit mina nyvunna bästa pluggkompisar! Med dem mot öronen kan jag stiga in i en lummig, tyst värld, där bara mina egna tankar hörs. Denna plötsliga upptäckt har gjort att det nu känns helt rimligt att jag kommer kunna koncentrera mig på en stimmig arbetsplats, med barn och vuxna som springer in och ut ur arbetsrummet! Med hörselkåporna på huvudet kommer jag få en ärlig chans att stänga ute bruset och få ro till planering och rättning av prov. Nu blev jag peppad inför att börja jobba!


                    Examenspresent? 


Storhetsvansinne (?), Medelhavet och Mamma Mia!

Publicerad 2012-05-22 17:40:17 i Allmänt,

Just nu har jag kanske på mig för stora skor för att vara kräsen när det gäller jobbsökandet, men om jag ska tillbringa dagarna på ett och samma ställe, så vill jag ju att det ska kännas bra. Få en bra känsla. Har jag för höga krav? Storhetsvansinne? Är jag naiv? Eller handlar det om självrespekt? Jag vet inte. Vad kan man begära? Hur mycket ska man kompromissa med sig själv? 

Efter ett jäkla pusslande med jobbpass hit och dit blev det äntligen bokat och klart!
Hit åker vi den 10 juni! Det är vi så värda!

Storebror

Publicerad 2012-05-22 00:41:36 i Allmänt,


Knappt en månad kvar av universitets - och studenttiden.
Tiden och platsen där jag spenderat mina tankar, känslor och äventyr på allt sedan
uppropet i Hörsal A, januari 2006.  Sex år har gått sedan den dagen och nu är jag på väg att lämna det som varit mitt under så lång tid. Samtidigt som jag försöker klämma ur mig de sista krystade orden till de två sista uppsatser, så planerar jag examen, går på jobbintervjuer, köper kläder som jag tänker att jag kan
använda i jobbet, flyttar in hos den finaste jag vet,
bokar examensfirarresa...

Och mitt i alla de här förändringarna
och stora dagarna som snart stundar i min lilla bubbla, så spräcker känslorna hål på den när jag inser att min bror som är så långt borta, han vet så lite om allt det som händer här.
Och jag vet så lite om vad som händer hos honom. Där, i hans liv.
Att följa USA-bloggen och se bilder från  ett soligt NY eller att skypa över datorn då och då
är ju bättre än ingenting, men... Ändå.

Jag vill ju att han ska vara den som öppnar dörren när jag kommer hem till mamma och pappa den 9 juni.  Krama om mig på sitt storebrorssätt, le och säga grattis till examen. Vara en del av festen och fira en av mina störsa, stoltaste dagar tillsammans med mig.
Inte utan mig.

Det är snart nio månader sedan vi kramade om varandra sist. Då
såg mitt liv -liksom ditt liv- ut på ett helt annat sätt. Det är nio månader sedan
sedan vi tömde barskåpet i Stockholm, precis innan din stora resa begav sig och precis innan jag motvilligt packade väskan för att åka norrut till ett förvirrat studentliv igen. För nio månader satt vi hemma vid mammas och pappas köksbord och pratade om hur allt skulle bli. Den här tiden du skulle åka bort och jag skulle åka tillbaka. Nio månader har nu gått och så mycket är förändrat.

Och just ikväll sköljer tiden som varit plötsligt över mig. Den tid som får det att göra ont i hjärtat och bränna bakom ögonlocken, för att avståndet och glappen inte är vad jag vill att de ska vara.

Just ikväll kom alla nio månaders saknad
efter dig. Storebror.





Igår: Nattpromenaden

Publicerad 2012-05-20 23:44:29 i Allmänt,


Hand i hand på väg hem från stans myller av musiker och glada människor. 
Himlens vårljus som gatulykta och doften av grönt gräs och knoppade björkar
som hela stadens parfym. 




En slank hon hit och en slank hon dit

Publicerad 2012-05-17 22:02:46 i Allmänt,


... och en slank hon ner i diket. Nästan i alla fall. Det har varit två hektiska dagar. Packat ihop lägenheten, åkt 30 mil för två jobbintervjuer, bott i det urväxta flickrummet en dag för mycket, speed datat några vänner, åkt 30 mil tillbaka igen för att äta, pusta ut och sedan åka iväg till jobbet. Nu orkar jag inte säga ett enda ord mer ikväll. Jag vill bara lyssna på tystnaden och eventuellt sjunka in i något bra TV-program på svt play. Den typen av aktivitet är extra viktig för mig nu när det händer och sker mycket rung omkring mig. Det blir som ett rum där jag kan återhämta mig och få energi igen. Just ikväll känns det fantastiskt skönt att titta på schemat och inse att det inte är allt för många avsatta tider på universitetet. Fria dagar med egen planering och tid till att landa även mentalt och inte bara kroppsligt - tack gode Gud för det!

Preparera

Publicerad 2012-05-14 22:56:54 i Allmänt,


Att söka jobb handlar ju inte enbart om att de aktuella arbetsgivarna ska vilja ha mig - de ska också erbjuda bra villkor till mig, så att jag vill jobba hos dem. Med andra ord är vi alltså två parter som ska yckas övertyga varandra om att vi motsvarar den andres behov. Det känns rätt gött att tänka så.  

Size me?

Publicerad 2012-05-13 12:16:48 i Allmänt,

Att Blondinbella valde att visa sig naken på omslaget av sin tidning Egoboost har blivit en stor snackis. Syftet var att signalera att skippa det snäva idealet som finns bland tjejer och istället välja att vara sitt eget ideal. Ett bra syfte tycker jag, även om jag kan hålla med Linda Skugge om att bilden i sig är en aning sexistisk och på så sätt bidrar till fokuseringen kring att objektifiera tjejers kroppar. Jag tycker att både Skugge och Löwengrip har sina poänger. Vidare kan man väl heller inte kräva att någon ska göra precis allting rätt. Jag tycker också att frågan om kvinnans sexualitet är svår. Alla kvinnor (och män för den delen) har rätt att ses som smarta individer som blir tagna på allvar och inte som objekt utan åsikter eller kompetens. Samtidigt så måste alla ju också ha rätt att få känna sig snygga och sexiga ibland - utan att för den skull automatiskt ses som objekt. Det ska väl inte vara en omöjlighet för kvinnor och män att vara både smarta och snygga?! Eller - varför är det egentligen så svårt? Borde man inte kunna klä sig i en tajt tröja och ändå bli tagen på allvar? Eller blir det för distraherande för den stackars primitiva stenåldersmanshjärnan? Vart ligger egentligen problemet? Varför ska det vara så svårt att hantera detta? Nu har det i alla fall skapats en debatt kring kvinnokroppen och jag hoppas att den fortsätter! Vad tycker du? Se själv: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=isabella_utan_klader_pa_omslaget_av_sin_egen_tidning&videoid=2190975

Tro på sig själv + grundinställning + tacksam + våga

Publicerad 2012-05-12 11:37:40 i Allmänt,


Att vara positiv är något att sträva efter.
Men hur kommer man dit, till det konstanta
tillståndet av positiv energi? Kan man köpa en positivtröja och gladglasögon som gör att
man always look at the bright side of life och som gör att man kan borsta bort alla
orosmoment från axeln? Kanske handlar positivitet om att tro på sig själv?
Att faktiskt tro på att man kommer att klara av livets olika och
oförutsägbara utmaningar med bravur. Att ha en grund-
inställning
om att solen alltid tittar fram och värmer
själen efter ett ihållande kallt regn. Eller så
handlar det  om att inte ställa för höga
krav på att alla delar i livet ska
fungera samtidigt och att vara
tacksam för de delar som
är bra. Och att vara
förmögen till att
vara

följsam
i livets tvära kast
mellan toppar och dalar,
glädje och sorg, intensitet och
tristess. Och att alltid, alltid, alltid våga
lita på sig själv
, sina förmågor och sitt hjärta
och att aldrig ge upp tron om att allt kommer att bli bra
igen. Kanske måste man bara bestämma sig för vilken sida man
står på - att välja förhållningssätt till livet. Och kanske handlar det också
om att välja vilka människor man har omkring sig - de som tar eller ger energi,
de som backar eller stöttar, ser problem eller möjligheter, negativiserar eller inspirerar



Ungefär lika klyschigt som carpe diem, men ändå finns ett uns sanning i detta.



Skönt med sjukt.

Publicerad 2012-05-10 14:14:43 i Allmänt,


Idag är jag sjuk och det är skönt.
Snorar och är allmänt hängig. Ligger nerbäddad i soffan under täcket och har gjort lite nytta och lite onytta. Fast mest nytta. Men också lite onytta, fast det kanske jag sa? Det är bra att vara sjuk ibland. Man hinner liksom göra sådant som man inte hinner med annars. Jag har gjort massa bra saker idag, av den sorten som jag mår bra av. Jag har:

- sovit och slumrat till
- lyssnat på P1 i min fina femtiotalsradio (viktigt)
- tittat på klipp av Kaka på kaka (från svt play)
- hittat en ny favoritblogg
http://www.emmaadbage.com/blog/
- hittat inspiration till att måla en tavla.





Så enkelt, men ändå så uttrycksfullt.
Bild: Emma Adbåge






Längtan och Santorini

Publicerad 2012-05-07 12:18:34 i Allmänt,

En trött måndag. Otippat? Kanske inte. Men något som har slagit mig under praktiken är att jag ändå lyckas hålla mig fokuserad under dagen, oavsett hur mycket eller lite sömn natten har unnat mig. Det är sedan när jag kommer hem, som tröttheten kommer på besök. Lite trist, eftersom jag inte orkar göra så mycket mer under veckorna än att planera inför nästa dags lektioner. På det sättet längtar jag till att återgå till det mer behagliga tempot på universitetet, med sovmorgnar och möjlighet att styra min dag utifrån dagsform och humör.

Läste nyss i Ebba von Sydows blogg att man kan leva på själva längtandet i hela sex veckor innan det man längtar till blir verklighet. Trovärdigheten får ni bedöma själva. Jag tror i alla fall att längtan är en viktig känsla och motivationskraft. I alla fall för mig. Jag behöver saker att se fram emot, även om det bara handlar om att få tag på sig en ny tröja eller att äta en bit kladdkaka. Och jag behöver göra saker som jag längtar till, för att stå ut med gråa och stressiga dagar med "måsten", "borden" och rutiner. Särskilt mycket behöver jag längtan när livet bestämmer sig för att vara en grynig sörja av beige och trög havregrynsgröt. Just nu längtar jag fantastikt mycket till att åka utomlands. Min kropp och själ behöver en stor dos värme, sol, turkosblått hav och manana. Det är jag värd. Och bara genom att veta att det faktiskt kan bli verklighet gör att jag står ut lite längre med dålig sömn och en milslång lista av saker som ska göras.  


Hit vill jag så innerligt åka.

En vecka, en månad och två ben

Publicerad 2012-05-06 19:03:23 i Allmänt,


Klockan är snart sju.
Solens kvällsstrålar söker sig in genom fönstrens persienner.
Jag tänker att det är söndag och endast en vecka återstår av praktiken. Sedan kan
ännu en betygsgrundande uppgift bockas av. Efter praktiken återstår en endaste uppgift
att göra här på universitetet. En ynka uppgift av alla de uppgifter jag gjort under de här fem åren. Det har varit tentor, uppsatser, hemtentor till förbannelse, seminarium, redovisning och
massvis av litteratur att plöja igenom. Och så praktik såklart. Den femte  juni flyger jag ur
universitetets trygga bo och vidare ut i verkligheten. På egna, stadiga om än lite
skakiga ben. Längtar. 




Hemvändarhjärtan

Publicerad 2012-05-01 13:24:43 i Allmänt,



Nu när jag är hemma så
inser jag hur mycket jag har saknat...



... den här vårhimlen mellan bergen... 



... det här sommarhavet... 



... och dom här nyckelpersonerna i mitt liv....



... så mycket att det skär i hemvändarhjärtat. Tur att vi ses snart igen! 

Ni är bäst!













    

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela