lortmaja

70-åringen som sopar banan

Publicerad 2012-08-30 17:23:00 i Allmänt,

Tittar ut genom fönstret med de svartvita gardinerna och ut på träden som ännu inte gått över till höstfärg. Det är disigt idag. En sådan dag kan man lika gärna jobba. Eller ligga under täcket och se en film. Arbetsrummet vilar i tystnad efter dagens spring och prat. Det enda som hörs är tangenterna och tickandet av klockan som slagit fem och hemgång. De andra i mitt arbetsrum gått hem nu; hon som lyssnar på schlager, hon som tänker som jag och så den ståtliga och fantastiska 70-åriga drottningen som är vikarie den här veckan. 70-åringen som har haft turen att åldras med stil och finess och som haft Maria Bolander som grammatiklärare. 70-åringen som fortfarande har gnistan kvar för människor, undervisning och livet. Hon som utstrålar respekt, integritet, skärpa, värme och humor. Och skönhet såklart. Tänk om någon skulle beskriva mig med de orden om 40 år, då skulle jag le ända ner i graven!  

 

jobba, jobba, joobba!

Posttonårsrevolt

Publicerad 2012-08-27 22:39:00 i Allmänt,

 
Jag tror jag måste klippa mig. Genast. Som en påminnelse om att jag kan göra som jag vill. Till och med raka mitt huvud skulle jag kunna göra och ingen skulle kunna orda något om det. Eller jo, det är klart det kan ordas hej vilt, men när håret väl är klippt så går det inte att göra det ogjort. Är på krigsstigen och vill vara tvärt emot det förväntade. Göra något radikalt, drastiskt och dramatiskt. Peka finger. Göra uppror mot hela etablissemanget. Visa dom jävlarna. Lite så. Finns eventuellt mer djärva saker att göra än ett hårklipp, men det är tyvärr det mest uppnosiga jag kan komma på. Hade jag varit fjorton hade jag ju kunnat rymma hemifrån, men såhär i min ålder känns det mest kyligt och extremt omständigt att tillbringa natten utomhus. Dessutom skulle jag vara dödstrött på jobbet imorgon. Vet inte om det här är någon slags försenad tonårsrevolt som åter har väckts till liv?! Trodde att man bara kunde ha en av dem. men kanske finns det flera. Någon fler som gått igenom en posttonårsrevolt?!

Sommarens sista blommor

Publicerad 2012-08-25 12:37:00 i Allmänt,

 
 
 
Det känns alltid 
 märkligt 
hur det som nyss var
förväntansfull och kvav sommarluft
från en dag till en annan
kunde övergå till 
något
annat
 
Hinner aldrig med
i förändringen. 
Befinner mig alltid
någon annanstans
Plötsligt bara är den
här.
 
 
 

Mittwoch mitt i veckan

Publicerad 2012-08-22 21:15:09 i Allmänt,

Helt slut i kropp och själ idag. Orkar bara titta på vackra bilder och tänka på fina saker. Inget mer. Minsta lilla droppe kan få mig att gå sönder idag. Tänk att tröttma och oflyt kan få en så skör.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sugtisdag

Publicerad 2012-08-21 21:16:00 i Allmänt,

Planera när huvudet har sagt godnatt, bo hemma när man närmar sig trettio, ingen lägenhet så långt ögat kan nå, kärleken är tusen mil bort, känns det som. Och här sitter jag. IGEN. Med den förbannade planeringen. Fastän allt jag vill göra är att sova. Eller gråta. För att hela den här dagen har varit en enda röra. Äggröra. Tisdag, du SUGER.

Klipp & klist

Publicerad 2012-08-21 10:34:27 i Allmänt,

Tisdagar är min stora, feta trötthetsdag. Men det är i alla fall kul att jobba, det är tur! Annars hade jag nog inte tagit mig upp ur sängen när klockan ringer kl: 06.20. Galet tidigt för en som varit på universitetet i tusen år. Igår var nog första gången jag gjorde något kreativt sedan jag flyttade. Fick proffstips av min dekoratörskompis att klippa ut bilder på inredning, för att på så sätt få en bild av hur jag vill ha det i min lägenhet (som jag inte har). Det ägnade jag mig åt igårkväll (eller ska det stå särskrivet igår kväll?!) innan jag somnade. Ska nog göra samma sak ikväll! Jag dör lite inombords om jag inte får vara kreativ på något sätt. Det är så fantastiskt skönt och avkopplande att helt kravlöst skapa något för min egen skull. En och en halv timme kvar innan jag kan slappna av och andas, för då är det lunch!

Pöss

Om jag hade stannat

Publicerad 2012-08-19 20:32:02 i Allmänt,

Nu ligger jag i sängen i den lägenhet som varit mitt hem under en väldigt fin tid. Det känns så konstigt att mina saker inte bor här längre. Lite tomt är det, som om något fattas. Som att jag tagit mitt liv härifrån, fastän det inte är så. Kan inte låta bli att bli lite sentimental. Tänker på allt som hade kunnat vara nu, om jag hade fått jobb här. Då hade jag pysslat och donat här hemma, bakat lite emellanåt, tagit fram mina målargrejor eller spelat piano till hans gitarrspel när kreativiteten hade fallit på. Jag hade fortsatt det påbörjade inreningsprojekt i vår lägenhet, istället för i min blivande lägenhet (när den nu behagar dyka upp...). Efter jobbet hade jag kommit hem till vårt hem, ropat "hej!", lagt mig i hans trygga famn i vår fina, röda soffa. Pratat om hur dagen varit och bara fått komma ner i varv. VI hade fått äta frukost, lunch, middag och kvällsfika tillsammans. Bara vara, utan att säga ett ljud till varandra. Den där vardagliga närvaron, småpratatet och närheten, allt det saknar jag. Det gör lite ont i mig när jag tänker på allt som hade kunnat vara nu, om jag hade stannat här, där hjärtat och drömmarna är. Ikväll tvivlar jag på om jag gjorde rätt när jag bestämde mig för att flytta.
 
 


 

Flottig, men inte bränd

Publicerad 2012-08-14 20:19:39 i Allmänt,

Hej hej!
 
Här sitter jag framför datorn, med tom blick, lite flottig panna och med hela jäkla planeringspärmen framför mig. Har visat min mogna sida här hemma ikväll och lagat middag till hela familjen. Kanske därför pannan är flottig? Eller så är det på grund av tropikfukten som dragit in över Norrland. Man vet inte.
 
Hade världens idétorka nyss, tills jag insåg att jag har en bautabra diskussionsövning som jag kan använda på torsdag. LYCKA att inte behöva klämma ut ännu ett par idéer den här tiden på kvällen och efter en dag på jobbet. Har hittills skapat mitt eget material eftersom det känns mer autentiskt med verkligheten, men kanske skulle man ta och luta sig lite tillbaka på den hederliga boken nästa vecka. Det har ju nästan blivit tabu inom mitt yrke att använda sig av en färdig lärobok, allting ska man skapa själv. Varje dag, hela tiden. Spotta ur sig stimulerande och allsidiga uppgifter på löpande band. Men ibland är inte kreativiteten på topp och då får banne mig boken duga! Man måste ju vara snäll mot sig själv också. Om man vill hålla ett tag till i arbetslivet. Vore ju lite tråkigt om jag gick och blev utbränd efter en månad.
 
 

Helg nummer två i stan

Publicerad 2012-08-12 21:48:27 i Allmänt,

Längtar efter min vän i viken. Annars har det varit en helg med kära återseenden från bönorna från söder! Grill, chill, vin och gamla goda tider. Goda vänner är guld värda! Lyxig söndagsbrunch med soppa, korv, ägg, omelett, bacon, american pancakes, smothies, juice och kladdkaka serverades, i gott sällskap av S. Och så har helgen avslutats med den hederliga planeringstiden, nu på kvällskvisten. Ett ont måste än så länge. Tänk den dagen jag har fritid på kvällarna, wonderful!
 
Sov gott sötisar.
 
 

Kris på flickrummet

Publicerad 2012-08-11 10:12:52 i Allmänt,

Idag har jag ett mindre psykbryt över att bo hemma. Den frihet jag är van att ha, har nu reducerats kraftigt. Det går inte bara att slänga sig i soffan efter jobbet för då är man automatiskt tillgänglig för diverse hjälpsysslor. Det går inte slappna av genom att stänga in mig på rummet med dator noch en bra film, för jag inte har någon dator. Jag kan inte äta en lugn frukost ifred och börja dagen i min egen takt och på mitt eget sätt. Jag kan inte ställa ordning mina möblder, kläder och saker för var skulle de stå, ligga, vara? Dessa små saker skapar en jävla obalans. Jag blir tokig! Måste göra något åt saken.
 
Det här med hyreslägenheter verkar vara en sällsynt vara. Än har det i allafall inte dykt upp någon. Tittar på bostadsrätter som är alldeles för dyra och de lyor som har en rimlig kostnad har dålig planlösing eller ligger i områden som jag inte vill bo i.  Suck. Kanske får jag sänka mina krav på hur jag ska bo, men om jag ska köpa något så måste det ju ändå kännas bra. Och om jag ska släpa alla mina möbler och saker in i en lägenhet vill jag känna att jag kommer kunna trivas och bo där ett bra tag, tills love förhoppningsvis flyttar ner.
 
Gode Gud,  hjälp mig att hitta min egen plats här i stan!
 
Kanske finns det någon etta med rilmigt pris som ser ut såhär? Inte? Nähä.
 
 

Helg!

Publicerad 2012-08-10 13:28:41 i Allmänt,

Där fick jag för att jag inte detaljplanerade. Vaknade tre inatt av att jag oroade mig över att dagens planering skulle spricka, två timmar för tidigt. Vid fyra ringde jag min fyllehund som var på väg hem från en sen kväll ute. Efter det så somnade jag igen och var gode trött när klockan ringde 06.15 imorse. Min prestation idag var inte den bästa. Trött, lite lätt illamående och så lite genomgång av perfekt particip på det. Ingen lyckad kombination. Men, det är bara att ta nya tag på måndag! Känner mig ändå nöjd med den här veckan på jobbet. Och man ska vara nöjd med "tillräckligt bra"!
 
Trevlig helg!

Helg!

Publicerad 2012-08-10 13:28:38 i Allmänt,

Där fick jag för att jag inte detaljplanerade. Vaknade tre inatt av att jag oroade mig över att dagens planering skulle spricka, två timmar för tidigt. Vid fyra ringde jag min fyllehund som var på väg hem från en sen kväll ute. Efter det så somnade jag igen och var gode trött när klockan ringde 06.15 imorse. Min prestation idag var inte den bästa. Trött, lite lätt illamående och så lite genomgång av perfekt particip på det. Ingen lyckad kombination. Men, det är bara att ta nya tag på måndag! Känner mig ändå nöjd med den här veckan på jobbet. Och man ska vara nöjd med "tillräckligt bra"!
 
Trevlig helg!

Några efterlängtade lediga timmar

Publicerad 2012-08-09 20:43:32 i Allmänt,

Ikväll är den enda kvällen den här veckan som jag inte spenderat med en kaffe i handen och med en planering framför mig på bordet. När jag slutade jobbet idag tog jag bussen ner till stan istället för hem. Strosade en stund på stan. provade lite kläder och inväntade S, för middag hemma hos henne. Det var en sådan enorm frihetskänsla som infann sig när jag insåg att jag inte behövde spendera kvällen framför datorn.
 
Imorgon är det fredag!
 
Sådana här brukar jag stanna och prata med under mina sena kvällspomenader.
De förstår allting. Och lugn blir man av dem.

Nazi-hälsingen på OS del 3

Publicerad 2012-08-08 19:11:29 i Allmänt,

En fågel viskade i mitt öra att det nu fanns en artikel om Nazi-hälsningen på expressens hemsida, skriven av Daniel Hultqvist. Tack för tipset! Här nedan finns artikeln: 

Hälsningen ger en ryslig tillbakablick från Berlin-OS 1936 då Adolf Hitler saluterade nazisterna. Under OS-invigningen hälsade Walther Tröger på ett sätt som inte kunde uppfattas annorlunda. Nu anklagas hedersmedlemmen i tyska OS-kommittén för att väcka minnena till liv.– Han är helt förstörd att det har tolkats på det sättet, säger Mark Adams, talesman för Internationella olympiska kommittén, till The Telegraph.

(...) Bilder från BBC visar att Tröger, som är hedersmedlem i den tyska OS-kommittén, ställer sig upp från sin plats och saluterar på ett sätt som kan tolkas som en nazisthälsning. (...)

IOK rycker ut till försvar

I flera dagar har gesten diskuterats flitigt men nu rycker Internationella kommittén ut till Walther Trögers försvar. Att Tröger anklagas för att visa nazistsympatier är förkrossande för honom själv, säger IOK-talesmannen Mark Adams till The Telegraph.

– Jag kan inte tänka mig någon annan som är mer mot antisemitism än honom. Han är helt förstörd att det har tolkats på det sättet, säger Adams.

"Äckligt att göra den jämförelsen"

Även Christian Kalue, talesman för det tyska olympiska förbundet, tillbakavisar att Trögers intention var att hylla nazismen.

– Det är omodernt, äckligt och oacceptabelt att ens göra den jämförelsen. Han har i hela sitt liv förespråkat tolerans, förståelse och rent spel, säger Kalue om Tröger.

I Tyskland har experter uppmanat befolkningen att inte missuppfatta Walther Trögers gest då hälsningen under invigningen gjordes med vänsterarmen, och inte med den högra.

 

Men så stort av IOK att de går ut och försvarar den jäveln. Vilket skämt. Vilket skämt för Tyskland. Skämmes tamefan.

Jag går vidare

Publicerad 2012-08-07 22:02:12 i Allmänt,

Ville bara säga att jag har gått vidare med OS och Hitler-hälsningen. Egentligen borde jag väl skriva en insändare själv men jag käner inte att jag har tiden just nu. Men jag har i allafall mailat Aftinbladets mail om nyhetstips och Alex Schulman. För vart fan ska man vända sig när mediapamparna har lagt locket på? Då får man ta inflytesrika personer istället, som har möjlighet att nå många. Är det någon som sett någon artikel eller löpsedel om detta?!

Gröt och gratis grammatiklektion

Publicerad 2012-08-07 18:25:50 i Allmänt,

Huvudet är som en klump havregrynsgröt efter en dag på jobbet. Efter kl 16.00 är det i princip omöjligt att försöka gå igenom något nytt med mig, för då har hjärnan redan fullt upp att bearbeta dagens intryck och information om ett system hit och ett system dit och så vidare. Och eftersom jag inte blir riktigt klar med planeringen under dagen, får jag vackert sätta mig vid datorn efter middagen. Tur att det är kul i alla fall! Även om det tar en del energi att sätta sig in iallting. Ska bena ut sådant som böjning och användning av perfekt particip: 
 
Verbets grundform: att anhålla blir i perfekt particip:  en man är anhållen. Eller två kvinnor blev anhållna.
Ordklassen (verb) förändras då till ett adjektiv (då det beskriver mannen) och får funktion som ett predikativ (eftersom det står efter verbet). Inte helt enkelt. Frågan är hur man ska förklara det på ett enkelt sätt?
 Det blir nog kvällens nöt. Och syssla.
 
 
 
 

En dos av kärlek i FF-huset

Publicerad 2012-08-05 15:17:45 i Allmänt,

Nu har han nyss åkt och det känns redan tomt i hjärtat. Men det har varit en fin helg, trots regn och rusk! Vi hade till och med FF, eftersom mina parenteser åkte bort under lördagen. SKÖNT. Så med huset för oss själva kunde vi leva rövare hur mycket vi ville. Smälla i skåpluckor, prata hur högt som helst trots att klockan är mitt i natten, sova länge om morgonen och så vidare. Längtar tills jag får ett eget krypin! Förhoppningsvis får jag veta till veckan om jag har turen att hamna i VIP-kön på hyresrätter. I så fall kan jag välja och vraka så fort det dyker upp en bra, central lägenhet. Nu ska jag planera, planera och åter planera så att varenda minut av lektionerna är fylllda imorgon. Hur fyller man tre timmars lektionstid?! 
 
Söndagsfrukost på bron med den bästa i hela världen! 

Lugnet. Före stormen?

Publicerad 2012-08-03 21:45:22 i Allmänt,

En lång arbetsvecka är nu avslutad. Nästan. Måste planera, repetera och konstruera uppgifter i helgen, men just för nuet är det ledighetens kväll och det tänker jag njuta av. Middag, vin och prat runt köksbordet. Livet känns bra härligt nu, trots jobb som ligger och väntar. Hoppas att jag kommer kunna förhålla mig såhär till resten av terminen också - att passa på att njuta när det går. För jag antar att det är en ambitiöst och hårt arbetande höst som väntar. Kanske är detta "lugnet" innan stormen?
 
Ha en skön helg!

§ Paragraftorsdag i iklädd språkdräkt

Publicerad 2012-08-02 18:33:02 i Allmänt,

Jag är en gäsp idag, stor, trött och luftig. Sovit för lite och jobbat mycket. Idag var de många lagarnas, paragrafernas och förordningarnas dag. Jag har också fått lära mig att vi måste använda oss av en "gemensam språkdräkt" när vi skriver studieplaner Tänk att man kan skapa så många lustiga ord med vitt skilda ord och sammansättningar! Språk+dräkt=språkdräkt. Nog om det. Kanske bara är jag som tycker att det är lite nervkittlande med sådant. Fick höra att det fanns 40 stycken namn på min lista idag... Alla säger att det inte kommer dyka upp fullt så många på måndag, så jag får lita blint på att det är så. Annars får jag väl hyra aulan och ta på mig head set. Ge mig helg och lite sömn nu, torsdag!  
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela