lortmaja

Alla dessa människor...

Publicerad 2012-11-28 18:14:44 i Allmänt,

 
 
Alla desa människor
som fått kämpa
för så mycket
för sina liv
för att skapa ett nytt liv
en ny mening
ett nytt språk
en ny tillvaro
på en plats
där allting känns främmande
 
Alla dessa människor
som får kämpa
varje dag och varje timme
med att göra sig förstådda
med svarta tankar och minnen från det som en gång var
med att förtränga, börja om, se framåt
trots att hjärtat skriker
av saknad
av längtan
efter tryggheten,
efter kärleken
efter Livet
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Bra dag

Publicerad 2012-11-27 17:29:00 i Allmänt,

Idag är en bra dag. Tränat luciasånger med eleverna, tagit mig tid till att prata med elever efter lektionstid (då jag brukar rusa till matkön, eftersom jag är så jävulskt hungrig) och så är det ju löningsdag idag! Väntar dessutom på att min nya telefon som borde komma här i dagarna. En android. Fin och bra är den!
 

Farmor och farfar

Publicerad 2012-11-25 16:29:00 i Allmänt,

Idag bjöd jag hem farmor och farfar på fika. Jag bjöd på kaffe och sockerkaka och de bjöd på berättelser om och anekdoter från äldre dagar. Farmor kan konsten att berätta, så jag skulle nog kunna sitta och lyssna en hel dag på henne. Sedan är hon så klok också. Hon har ju levt ett helt liv och varit med om så många saker. Jag älskar att bara sitta och prata om livet med henne. Jag hoppas innerligt att hon och farfar får vara kvar på den här jorden länge till och att de får vara friska. Tycker om dem så himla mycket!!
 
Fick en bukett rosor som får pigga upp köket!

Dagens tips!

Publicerad 2012-11-25 11:18:31 i Allmänt,

Godmorgon, finaste vänner! Hoppas ni får en skön söndag. Om ni inte har några storslagna planer för denna dag, utan helst skulle vilja krypa ner under täcket med datorn, kan jag varmt rekommendera Annas eviga. Finns på SVT Play. Olika personer med skilda perspektiv på livet bjuds in till programmet och pratar i 30 min om kärleken, döden, hatet och så vidare utifrån egna erfarenheter, tankar och en och annan teori. Låter kanske torrt, men NO NO, det är det inte. Har just slukat tre program på raken!
 
Nu ska jag baka sockerkaka!
 
Ciao!

Kvack

Publicerad 2012-11-23 21:34:00 i Allmänt,


På ön är det fyrbenta vänner som man möter ute längs vägarna, här i stan är det de här söta sakerna som man kan stanna och tjattra med, om man är sällskapssjuk. Och det är jag ju, eftersom S har åkt till Thailand för att köpa en Thai Pad. Och T håller sig uppe i de norrländska skogarna. Och snart emigrerar den andra S långt, långt söderut. Ja, di är som flyttfåglarna!
 
Ha en fab friday!

En tidig julklapp

Publicerad 2012-11-21 20:58:00 i Allmänt,

Idag blev jag inkallad på chefens kontor. Eftersom hon lät så brysk så hann jag börja fundera över om någon elev hade klagat på mig eller om jag hade gjort bort mig på något sätt. Så när hon meddelade att jag skulle få löneförhöjning, så blev jag väldigt överraskad! Och väldigt, väldigt glad! Känns otroligt bra att ha fått upp lönen redan nu, dels inför framtida löneförhandlingar, men också för att jag tycker att det här är en mer skälig lön för arbetet. Dessutom jobbar jag hårt och gör så gott jag kan, så jag tycker själv att jag är värd de här pengarna - och mer därtill! 
 
 

Konstnärssjäl

Publicerad 2012-11-20 21:46:14 i Allmänt,

Just nu är det lite stressigt lif här. Mycket att göra på jobbet, samtidigt som lägenheten är under make over om kvällarna. Dock är det inte jag som står för den, jag tycker mer att det är stressande att inte få tystnad och tid till att varva ner. Grannarna renoverar ju också, så det är lite jobbigt för min ömtåliga själ. Var på yoga ikväll för att få lite andrum och avspänning. Träning och yoga är en av mina bästa mediciner mot stress. Kan varmt rekommendera det.
 
Hemma i lägenheten sa jag till mamma att yoga ju måste vara en av de bästa medicinerna för oroliga själar. Pappa tittade frågande på mig och undrade om jag var en "sån". Då tittade mamma på mig, log sitt varmaste mammaleende och sa att jag är en konstnärssjäl. Jag vet inte om det var sättet hon sa det på, eller om det var ordet i sig, men det lät så vackert: Konstnärssjäl. Och ordet i sig känns ju mycket mer positivt laddat, än neggo-ordet "orolig", som gör att man kan känna sig jävligt komplicerad och omständig. En konstnärssjäl kan jag utan problem identifiera mig med, utan att ha någon djupare kunskap om vad det innebär. Så, från och med nu får ni väldigt gärna kalla mig för en konstnärssjäl!
 
 
 

Till Putsarn

Publicerad 2012-11-15 21:50:00 i Allmänt,

 Saknar dig och vårasamtal! Hur har du det? Hoppas att du får får hålla Mimmi sällskap om dagarna nu och att grammatikperioden har övergått till uppsatsskrivande. Jag hoppas att vi kan prata snaart och att vi ses inom kort!
Tilld dess får vi hålla till godo!
Stor KRAM!
 
 

De har gjort det igen!

Publicerad 2012-11-14 18:43:00 i Allmänt,

I länken nedan finns dagens kanske mest omtalade filmklipp. Beteendet i filmen associerar jag direkt med en pubertetskaxig, osäker tonårskille, med en outvecklad hjärna. En kille som faktiskt inte har förmågan att tänka längre än näsan växer. En kille som har ett stort behov att hävda sig, spela allan och som måste visa sina kompisar att han är tuff och cool. Ett osäkert och vilset tonårsbeteende. Det konstiga  är att personen i den här filmen är vuxen. En stor kropp i en extremt osäker och omorgen tonårings huvud, tycker jag. Vad tycker du? Se klippet här:
http://www.expressen.se/nyheter/sd-toppens-attack-skit-i-den-lilla-horan/

Klädkod på jobbet

Publicerad 2012-11-12 18:48:07 i Allmänt,

Glamma till vardagen lite med en kavaj!
 
Alltså, lärares dress code är ju över lag inte särskilt elegant. Och det behöver den verkligen inte vara heller. Kanske finns det en tanke med att klä sig så som folk gör mest, eftersom vi ska nå ut till elever som är så som folk är mest och klär sig så som folk gör mest. Men ibland vill man ju ändå klä upp sig lite och känna sig lite finare än en trött måndag. Men när jag klär upp mig, så känner jag mig nästan lite överklädd och obekväm på jobbet. Jag kan känna mig lite ensam i all min piffighet. Självklart finns det en och annan som klär sig riktigt snyggt, men de flesta klär sig så som folk gör mest. Vanligt och inte så uppseendeväckande. (Eller så har alla piffat till sig, vi kanske bara har olika definitioner av vad uppklädd är för något?) Och så klär jag mig för det mesta också. 
 
Men är det ändå inte lite märkligt att jag känner mig överklädd när jag har jeans och kavaj på jobbet? Hade jag gått omkring så hemma en söndagkväll tror jag nog att T skulle höja lite förvånat på ögonbrynet, men på jobbet bordet det väl inte vara någon grej? Nu har jag i alla fall införskaffat ännu en kavaj från H&M (den på bilden). Kunde inte motstå den! Hoppas den blir använd bara, så att den var värd sina 399 kronor!  
 
 
 

Tvätta händerna!

Publicerad 2012-11-11 16:52:58 i Allmänt,

Nu när vinterkräksjukan är på intågande i landet, tänkte jag att eleverna skulle få läsa en text om magsjuka, hur den smittas och hur man kan minska risken för att själv drabbas av den. Tänkte även ta en text om vikten av att tvätta händerna, eftersom det till viss del hör ihop med smittspridning, och för att den texten innehåller många verb i imperativ, som vi nyss har arbetat med. Passande nog fick jag syn på en liknande artikel på DN:s hemsida. Den är förvisso alldeles för svår för eleverna, men jag tänkte ändå visa den och berätta om den. Känns alltid bra att kunna prata om aktuella samhällsämnen i undervisningen, även när det handlar om en sådan liten sak som handtvättning! 
 
Anyway. En brittisk studie visade att 99 % av de tillfrågade i studien hävdade att tvättade händerna efter toaletttbesök. Men när man sedan undersökte personernas händer framkom det att endast 32 % av de tillfrågade männen och 64 % av de tillfrågade kvinnorna tvättade händerna. På en fjärdefel av händerna fann man rester av avföring. Härligt!? Vidare stod det i artikeln att vi har 3000 olika bakterier på händerna och att höger och vänster hand till stor del har olika slags baktierier. Kvinnor hade också fler olika slags bakterier på sina händer, vilket man tror beror på hormoner och smink.
 
Not so very najs. Visst, bakterier är en naturlig del av levande mekanismer och det finns ju massvis av bra bakterier också. Och en liten dos av skitbakterier kan ju stärka immunförsvaret. Men att få någon annans avföring på händerna, kan ju knappast vara bra, utan bara äckligt. Usch.
 
 

Tid

Publicerad 2012-11-10 17:38:02 i Allmänt,

Sitter uppkrupen i min favoritfåtölj med lejontassar till fötter. Har tänt ljus, tagit fram Ben and Jerry-glassen och en kopp kaffe. Lyssnar på Lisa Ekdahls Give me that slow knowing smile. Idag har varit en dag där det funnits gott om tid till ingenting. Har strosat omkring på stan, köpt fina kläder och färg så att jag kan måla en ny tavla, cyklat ner till hamnen och kollat så att havet fortfarande låg kvar. Det gjorde det. Och nu sitter jag alltså här. Mysigt!
 
 
 
Ha en fin lördag!

v. 45

Publicerad 2012-11-09 23:35:21 i Allmänt,

Long time, no see! Det har varit en hektisk vecka. Kanske en av de mest hektiska veckorna under mitt liv som arbetsmyra. Eftersom jag var sjuk förra veckan, var det mycket att komma ikapp med. Så det har varit lite motvind och uppförsbackar, planering, uppdatering, möten, rättning, mitt första tolksamtal och lite mer ändå. Man får ha många bollar i luften när man har 27 elever på listan! Men tre av några kluriga jobbknutar har i alla fall börjat lösas upp lite. Jag tror att vi är nära en lösning och det känns mycket bra! 
 
Hade ju tänkt skriva lite mer, men nu är jag så trött!
 
Sov gott till dig!
 
 
 
 
 

Mobilen dödde

Publicerad 2012-11-05 18:29:11 i Allmänt,

Hej noobs!
 
Min mobil har slutat fungera, så jag försöker vara inne på SKype så mycket som möjligt tills en annan lösning finns.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela