lortmaja

Diskuterar med en tjej på nätet

Publicerad 2014-05-28 08:36:00 i Allmänt,

Just nu håller jag på att diskutera med en tjej på nätet, på en blogg. Är lite på nybörjarstadiet och har inte gjort det förut, men nu känner jag att det är dags. Framför allt hoppas jag ju att hon ska ändra sig och om inte annat vässar jag mina egna argument och måste läsa på om ämnet. Den här tjejen håller dessutom god ton, vilket gör att det går att hålla sig till sakfrågan.
 
Hon tycks vara en SD:are. När hon skriver sina inlägg, och jag försöker se bakom orden, inser jag att hon är jätterädd. På riktigt. Någonstans har hon blivit itutad massa saker som skrämmer henne jättemycket. Hon är jätterädd för att invandring ska leda till inre konflikter och motsättningar i Sverige och har också statistik (från 1999) på hur heterogena länder har mycket färre konflikter än homogena länder. Jag menar att det ju är någonting vi kan förebygga och att det inte finns något som bevisar att det ska bli så.
 
 
Hon är också jätterädd för våldtäkter och har läst någonstans att män söder och öster om Medelhavet var fem gånger så vanligt. Jag hittar själv ingen statistik på det och tycker att det låter otroligt. Däremot har ökningen av anmälda våldtäkter skett under en tioårsperiod, vilket BRÅ (Brottsförebyggande rådet www.bra.se - bra hemsida!!) menar beror på den ändrade lagstiftningen 2005, som gör det lättare för personer att anmäla sexuella brott. 2013 skedde en ökning på 5 % av anmälda våldtäkter jämfört med 2012, vilket BRÅ menar beror på t.ex. ett ökat nöjeslivsutbud, ökade internetkontakter och ökad alkoholkonsumtion.
 
Fortsättning följer!
 
Tjing!

Här kommer jag!

Publicerad 2014-05-27 20:52:01 i Allmänt,

 
Det rör på sig. Om ungefär två veckor börjar jag jobba igen, för att knyta ihop säcken för vårterminen. Det ska bli roligt att träffa elever och mitt arbetslag igen. Anar dock att det kommer vara en hel del saker som ligger lite löst, med tanke på att eleverna har haft vikarie i lite drygt två månader. Men det får jag ta då! Ikväll har jag varit och tittat på en liten miniuppvisning med T:s elever. Så modiga och duktiga de var! Själv är han helt slut nu, så jag ska gå och passa upp honom, hemmafru som jag är! Ha en fin kväll! 
 

Den regnigaste dagen hittills i år, trots att det bara duggar

Publicerad 2014-05-26 20:10:00 i Allmänt,

Min tappra pelargonia som står på balkongen får stå för ljuset denna deppiga dag. Har fortfarande inte smält valresultatet och vad det nu kommer få för konsekvenser för såväl Sverige och Europa, men imorgon ska jag ta nya tag. Imorgon är en bättre dag. Om det här hade varit en bra dag, skulle jag kunna skriva om hur det gick hos logopeden, att jag snart ska börja jobba snart igen, att det typiska junivädret har kommit, att vi snart kommer åka till Indonesien och hur roligt det ska bli. Men jag vill inte. Känner inte för det, för idag är bara en mörk dag. Och jag måste hitta ett sätt att hantera detta, istället för att bara känna mig frustrerad och uppgiven. Det kan vara så att jag behöver engagera mig i något, som motverkar dessa förbannade högervindar. Orkar inte stå på sidan och se på längre. Det går inte längre.
 

Jag är både glad och ledsen idag

Publicerad 2014-05-26 09:17:48 i Allmänt,

Idag är jag glad för att Socialdemokraterna och Miljöparitet står stadiga i Sverige och i EU-valet i Sverige. Humana partier som står för mänskliga värden och inte gör skillnad på om du är svart eller vit eller någonting mittemellan. Jag är fantastiskt glad över att F! har fått så mycket väljarstöd och fått in foten i EU. Det känns skönt att dessa partier visar framfötterna, när högerextreminismen sprider sig. Jag blev faktiskt så ledsen att jag grät, när jag såg hur Sverigedemokraterna vann så mycket mark och hur liknande och mer högerextrema partier fick farligt många röster i övriga Europa. Det oroar mig. Djupt.
 
Tillsammans utgör vi 100 % av Sveriges röster och tillsammans är vi många, många fler som inte vill ha rasistiska partier i vare sig riksdag, regering eller inom den kommunala politiken. Tillsammans kan vi vända det här, genom att prata om det och genom att rösta. Rösten är vår makt. Det är vi som har makten att påverka vilket Sverige och vilken värld vi vill ha. 49 % röstade och 51 % gjorde det inte. I ett Sverige och Europa där rasistiska partier rider på vågen av att så många inte röstar, blir alla röster viktiga. Min röst. Din röst. Det är vi som har makten.

Såhär!

Publicerad 2014-05-22 09:38:00 i Allmänt,

Det är ju märkligt hur drömmar kan förändras så mycket. Hade någon sagt "hus?" till mig för ett år sedan, hade jag svarat "aldrig!". Men nu... Nu skulle jag mycket väl kunna tänka mig ett litet hus. Det behöver inte vara något stort slott, utan bara så att vi ryms och så att det finns plats för en till liten krabat någon gång i framtiden. Ett hus att få måla, möblera och planera i. En egen liten inbäddad trädgård att plantera frön och pelargonier i. Att ha en egen liten altan att äta sommarfrukostar på, medan man lyssnar på fågelkvitter och tittar ut mot grönskan. Inte en bil så långt ögat kan nå. Inte heller en grannjävel vägg i vägg. Ett lummigt eget krypin...
 
Tagen bild från grönträdgård.se
 

Precis fattat grejen med att tröstäta

Publicerad 2014-05-21 17:01:53 i Allmänt,

 
Idag har jag haft en lite deppig eftermiddag. Saker som inte har bearbetats klart, som gjorde sig påminda och vällde upp, så tårarna sprutade. Det sista jag var sugen på, var mat. Så därför gjorde jag riktigt god mat, så att jag skulle vilja äta upp på tallriken. En krämig, mild pasta med grädde. Gick ner utan problem, trots lite hjärteont. Och vad tog jag till efterrätt? Jo, min lemon curd-paj såklart! Det var som att de goda smakerna från både middagen och pajen liksom lenade min själ och tröstade lite. Mat alltså! Gör under.
 
 

Jag stannar hemma och äter lemon curd-paj istället.

Publicerad 2014-05-20 20:40:00 i Allmänt,

 Idag bakade jag en lemon curd-paj med maränger för första gången - oj, oj, oj vad god den blev! Så god att jag kände att jag hellre ville stanna hemma med min paj, än att gå på kvällens yoga-pass, trots att det var sista gången för terminen och allt. Men jag fick såklart dåligt samvete över att jag ens tänkte tanken. Borde jag inte gå ändå, när det är sista gången och allt? Och mina jobbarkompisar är ju där och räknar med att jag kommer. Yoga-läraren kanske blir ledsen och tar det personligt? Jag sade ju "vi ses på tisdag!", när vi sprang på varandra i söndags. Drog täcket över huvudet och grubblande en stund. Kom fram till att pajen vägde tyngre än yogan ikväll. Så nu sitter jag här och njuter av min paj istället! Ringde sedan Linkan och berättade om mitt beslut, för jag visste att jag skulle få hennes stöd - och det fick jag såklart! Så nu tänker jag ägna kvällen åt att äta lite mer paj och se en serie. Bara för att jag kan!
 

Detta längtar jag efter!

Publicerad 2014-05-20 09:10:00 i Allmänt,

 Lånad bild från fotoakuten.se
 
Att få dricka en varm kopp kaffe. Känna hur kropp och knopp vaknar till liv igen och andas in doften av nybryggt kaffe. Älskar den där stunden med en kopp kaffe. Antingen att brygga eget kaffe på lördagsmorgonen och dricka i min ensamhet i ett tyst kök och vakna till i lugn och ro, eller att dricka det tillsammans med en vän och ha ett förtroligt samtal. När halsen är hundra igen, ska jag dricka kaffe igen! Älskart!
 
Idag är en fixardag! Ska ta fram cykeln, ringa kommunen, städa och lite annat!
 
Ha en vacker dag!

Läsning på balkongen

Publicerad 2014-05-19 18:24:48 i Allmänt,

Den här balkongen har jag spenderat dagen på - så himla fin! Jag och min sjukskrivna kompis har solat, läst böcker och lyssnat på podcasts. Jag är inte glad över att hon också är sjukskriven, men jag är tacksam över att ha någon att spendera tiden med på dagarna. Det är guld värt, kan jag lova! För jag ska jag ju inte gärna prata i telefon, så att ses och att maila är liksom det bästa sättet att umgås på nu. Mysig dag.

Solvarma strålar

Publicerad 2014-05-19 10:12:02 i Allmänt,

Vatten och Extra drops - ett måste numer, för att vattna halsen.
Äntligen börjar tiden för bara ben att titta fram. Solen lyste hela helgen och vi passade på att ha grillpremiär, som gick bra till slut, efter många kritiska moment.
 

Idag

Publicerad 2014-05-16 17:19:00 i Allmänt,

Tog en omväg ner på stan och smög kring i gränder och tog omvägar, för att inte stöta på någon elev. Inte för att jag egentligen skulle jobba just idag, men det känns som att jag skolkar, genom att vara på stan, när jag är sjukskriven. Provade lite kläder på Röda korset och under tiden lyssnade jag på mannen i hytten bredvid, som pratade med sig själv. Gick ut därifrån med en kjol. Struntade i att betala. Nej, skojar bara! Gick in på apoteket, tog en kölapp , satte mig och väntade på min tur. Betraktade en äldre man som köpte superoxidanter och tänkte att han nog fortfarande ville se ung och fräsch ut. Hämtade ut mina supernäsdroppar och tyckte att den unga receptarien (kallas de så?) hade en väldigt klämmig och moderiktig slöja. Det var nästan så att jag ville ha en likadan, för den svar så snygg. Köpte en mjukglass som fick mina tänder att slå bakut. Var på en skoaffär för dem med speciella fötter och provade speciella skor med speciell design. Lämnade igen alla mina yogaböcker jag lånade sist, men som jag inte har läst ut. Lånade en ny bok "Tio saker jag lärt mig om Kärlek". Handlar om ett familjeöde. Någon som har läst den? Gick in på ICA och handlade med alla andra pensionärer vid tolv. Dröjde kvar vid en gammal mans blick, när jag passerade kexen och undrade om vi hade haft mycket gemensamt, om han hade varit 40 år yngre. Satte guldkant på fredagen med några charkostar och en fikonmarmelad, som var svindyr - 62 kr för en liten burk. Noterade även att en av kvinnorna i charken hade ring på ena fingret. Får man verkligen ha så, när man står i charken? Det är viktigt att följa regler. Tog bussen hem och provade mina nya droppar (håll tummarna att de fungerar!!). Fick lyckligtvis sällskap av T och en gammal arbetskompis efter lunchen. Puh. Nu pluggar T, jag somnade nyss av brist på stimulans och nu åker bussen förbi utanför fönstret. Jag är jag uttråkad. Men det är bra. Det är ju bra att ha tråkigt, sägs det ju. Det brukar föda kreativitet eller liknande. Så jag har väl tråkigt en stund till då och hoppas på att briljanta uppslag och idéer ploppar upp i mitt huvud. Eller bara på att halsen blir bra, så att jag kan börja jobba igen!
 
Nej, nu måste jag ta tag i den här soliga försommarkvällen!
 
Treflig fredag, mina pärlor!
 

Firarfrukost!

Publicerad 2014-05-15 09:34:22 i Allmänt,

Idag njuter jag av att inte vakna upp med en snustorr näsa och riv i halsen! Firar de små framstegen. Idag ska jag dessutom träffa min barndomsvän och hennes små knoddar! Wiho! Ha en fin dag och njut av solen!
 

Det rör på sig i sakta mak!

Publicerad 2014-05-14 12:34:21 i Allmänt,

Det är sådana här gånger när man står i en byråkratisk och långsam vårdkö, som jag önskar att vi kunde stryka lagen om mutor. Hade lätt kunnat ge 10 000 lax för att hamna först i kön och få en tid imorgon. Nu har jag i alla fall fått en tid på öron, näsa, hals - HALLELUJA!!! Den 5/6 får jag komma dit och bli undersökt i just öron, näsa och hals. Det kanske verkar konstigt att de kollar både näsa och öron, när jag har problem med halsen, men det hela hänger ihop mer än vad man tror.
 
Har nu efterforskat lite i min släkt och det har visat sig att vi är en bihåle - och trånga näsgångarfamilj med inslag av astma. Pappa har opererat bort en bit av näsbenet på grund av trånga näsgångar. Och morfar har spolats otaliga gånger för bihåleproblem. Även mamma och jag har haft problem med bihålorna. Och sedan är vi ju  en astmafamilj av rang (tre av fyra har astma), vilket också spelar in i detta.
 
Tänk om de bara kan operera bort skiten och så är det bra sedan?! De får ta både näsben och polyp, om de vill. Vilken quick fix! Har ju även en godartad cysta i nosen, så det är väl lika bra att ta den med, när de ändå håller på? Men än så länge får jag nöja mig med futtiga nässprejer. Kan ta ett tag innan de verkar. Har nu tagit dem i 5 dagar och än så länge känner jag bara en tillstymmelse av fukt i näsan. Inget snytbehov än så länge. Det som är bra med etta, är att jag hinner avverka en kur, innan jag kommer till sjukhuset och då kan man bocka av det och gå vidare med nästa steg (om den här kuren inte räcker). Och då borde det bli starka grejer som sätter sprätt på processen!
 
Tömme öpp och försöker hålla humöret uppe!
 
 

Ni, mina vänner, inspirerar mig!

Publicerad 2014-05-13 12:10:00 i Allmänt,

 
 
 
Det är så lätt att vika av vägen man just har upptäckt, när det blir jobbigt och istället välja en tryggare väg och följa efter alla andra. Rätta sig in i ledet och inte sticka ut gå dit man förväntas gå, allt enligt regelboken. Slippa bli ifrågasatt och ta jobbiga diskussioner från dem som inte accepterar eller förstår. Ibland kan trycket bli för stort och då orkar man inte följa sitt hjärta, eller i värsta fall tappar bort sin röst i bruset av de andra, som verkar veta exakt hur man ska göra och vad som är bäst för en.
 
När jag tänker på mina vänner har de alla vågat följa sitt hjärtas röst - i både stort och smått. En vän flyttade söderut till kärleken och kom på efter några år att hen nog ville byta bana. Sagt och gjort och nu går hon i starta eget-tankar. En annan vän har satt ner foten ordentligt gentemot sina nära och kära och har vågat ta chansen att leda ett stort projekt, trots att hen egentligen inte vågar. En tredje vän bestämde sig för att skaffa barn, trots studier och osäker inkomst och nu har hen världens sötaste solstråle till barn och det här med inkomsten löste sig som ett brev på posten. En fjärde vän bestämde sig för att utbilda sig till frisör efter gymnasiet och har nu egen firma med många stammisar och kan sova gott om natten. En femte vän har påbörjat en rad olika högskoleutbildningar, som många skulle kunna döda för att komma in på, men avslutat dem, för att de inte har känts rätt. Slutligen hittade hon en utbildning som passade som handen i handsken, leder hon yoga-klasser och funderar på att starta eget. En annan vän har fött två barn, aktivt tagit avstånd från hetsen kring hur vi "ska" leva och valt att vara mammaledig längre än normen, eftersom hon inte vill att barnen ska börja på förskolan, när de är ett år.
 
Jag som har stått på sidan av, vet att era vägar inte har varit spikraka, men ni har ändå fortsatt mot målet och och i slutändan har det blivit bra! Allt detta inspirerar mig att också våga följa mitt hjärta, även fast det känns läskigt och osäkert. Så, nu är det min tur att göra det ni redan har gjort och fortfarande gör! I höst följer jag hjärtat och flyttar till min forna studentstad. Plugg på deltid och osäker inkomst - men ändå känns det helt rätt! 
 
Tack till er!
 
 
 
 
 

May. 13, 2014

Publicerad 2014-05-13 11:35:00 i Allmänt,

Odlar lite färska kryddor och tycker om att titta på hur de växer och framför allt så älskar jag grönfärgen som uppstår när solstrålarna skiner igenom bladen.
 
   
Hade turen att träffa på en kollega på väg hem från ICA. Missbedömde mängd och min egen lyftförmåga.
Fikade en dag med mig själv och läste i "Vardagsmakt" av Elaine Eksvärd. Har ändrat åsikt om boken. Var skeptisk i början, men ju mer jag har läst, desto fler tips får jag på hur man kan agera i möten med olika människor i olika situationer. Läs den!
 
 

En försenad present kom med posten

Publicerad 2014-05-12 14:39:00 i Allmänt,

Fick en försenad present idag av min kristna vän! Vem vet. I det här läget kanske Gud kan hjälpa mig? Jag tar tacksamt emot all hjälp jag kan få, så att halsen blir fit for fight igen!

som jag babblade...

Publicerad 2014-05-12 07:56:00 i Allmänt,

Igår följde jag med S och slog lite bollar, som man säger på golfspråk. Det var första gången jag provade på golf och med S som pedagogiskt visade hur jag skulle göra och tänka, gick det faktiskt ganska bra! Trodde inte att jag skulle tycka att det var kul, men det gjorde jag. Mycket teknik och mentalt tänk i golf. Och dyrt såklart. S hade köpt sin bag med klubbor på rea och då kostade den 6000 kr. Men golfar man ofta är det såklart värt det.
 
I övrigt är den positiva nyheten att jag pratade som aldrig förr i lördags och en bit in på söndagen. Den tråkiga nyheten är att det edan tog det stopp. Igen. Det var ju inte så konstigt med tanke på min situation, så jag vet inte varför jag kände mig så otroligt nedslagen och besviken, när jag fick återgå till min tystnad igen.. Borde ju ha förstått att jag inte bara kan köra på, men det var ju så SKÖNT att få prata igen och träffa en vän och bara babbla lite. Jag kände mig liksom hel igen, befriad av orden som flödade ur mig. Jag tyckte ändå att jag tänkte på att inte prata så mycket, men såhär i efterhand var jag nog inte så noggrann. Inser att det kommer krävas mycket disciplin från min sida, för att inte hamna i den där fällan igen, där jag bara kör på. Har inte kommit fram till hur jag ska tänka kring att styra mitt tal, men jag får klura på det. Har ju tid att göra det, så att säga. Suck. Nu måste jag ta nya tag och hitta motivationen och målmedvetenheten igen. Inte helt lätt, men det måste gå. Det ska gå. Det kommer gå.

Ett beslut

Publicerad 2014-05-10 15:53:47 i Allmänt,

Snart ska det tas beslut inför hösten. Det har skrivist listor med för - och nackdelar och nu får det sjunka in. I övrigt har det inte gjorts många knop idag, men nu ska jag promenera till ICA och be om flyttkartonger. Jag kan ju lika gärna börja rensa förråd och liknande, när jag inte kan jobba. Och vilken frihet det är att kunna gå dit och fråga själv efter kartonger, istället för att ha en lapp eller tvinga med mig T överallt. Idag pratade jag i telefon i tio minuter, innan jag fick ont i halsen. Det är bra mycket mer än vad jag har kunnat göra de fyra senaste veckorna. Ett framsteg! Och ikväll ska jag äntligen träffa min pärla ett tag. Det var inte igår jag umgicks med en vän utan att skriva på lappar eller datorn. Det ska bli såå skönt!
 
Så fin som lägenheten blev inför visningarna, har den aldrig varit. Nu strävar vi efter att behålla den så.
 
 

Regn ute men sol inne!

Publicerad 2014-05-09 10:43:00 i Allmänt,

 
Såhär ser mina morgnar ut. Går upp lite efter T, äter frukost framför Nyhetsmorgon och ser om nyheterna ungefär fem gånger, innan jag lessnar och reser mig upp från soffan. Gör mig iordning, så att jag inte går omkring i pyjamas hela dagarna. Sedan kollar jag de vanliga bloggarna, kanske skriver ett inlägg själv och... Sedan vet jag inte vad jag gör med tiden. Tar en promenad så att min hals får frisk luft. Kanske är det såhär pensionärer har det? Att dagarna går och man sysselsätter sig och tycker att dagen blir stressig om det är fler än två saker inplanerade. Haha.
 
Igår var jag och mitt språkrör och älskvärda sambo T, hos specialisten, som var otroligt engagerad och kunnig inom området öron, näsa, hals, vilka tydligen hänger ihop mer än vad man tror. För det visade sig att mina stämbandsproblem hänger ihop med min torra, trånga näsa. Specialisten, ja det var en äldre man.., körde först upp tre långa tops i vardera näsborre för att bedöva. Av T:s min att döma, måste jag ha sett ut som en noshörning, som satt där på britsen. Sedan gick läkaren ner med en kamera genom näsan och ner i halsen. Exalterad ropade han till T: "Kom vill du kolla? Kom få du se!" och så fick även T titta ner i linsen på mina stämband när jag sa "iiii" och "ääää". 
Därefter tittade han i min näsa med kameran - lika exalterad nu som med halsen, ropade han till sig T, som då fick titta in i min näsa genom kameran, medan läkaren förklarade för honom vad allting var "titta, där ser du näsvingen..." och "ser du det torra där...?" Ja, det var romantik på hög nivå! Slutligen undersökte han även mina öron och konstaterade att mina trumhinnor var väldigt fina. Inte så ofta jag får den komplimangen!
 
Nu är prover skickade och jag har fått olika nässprejer, som jag ska använda och se om det händer något med både min näsa och min torra hals. Även om jag fortfarande ha samma problem med min torra, irriterade hals, känns det fantastiskt skönt att jag vare sig har inflammation eller knutor på stämbanden. På tisdag ska läkaren ringa igen och då ser vi vad proverna visar. Håll tummarna!

Drömmer

Publicerad 2014-05-08 10:23:00 i Allmänt,

Drömde att jag pratade inatt. Stod i klassrummet och pratade på som vanligt, när jag plötsligt kom på mig själv med att jag ju inte fick prata. Drömmer sådana här drömmar lite då och då. Jag ser det som ett positivt tecken, att det kommer att bli så. Idag har jag läkartid. Är nervös. Vill ha ett positivt svar och ett konkret svar på exakt hur jag ska göra och exakt när jag kommer vara tillbaka på banan igen. Håll tummarna för mig idag!!

Schyman

Publicerad 2014-05-07 16:58:00 i Allmänt,

 
Imorse var jag och ungefär hundra andra på frukost med Fi. Mycket intressant och Gudrun Schyman är ju en sjukt häftig person. Vilken kvinna. Så vill jag också bli, när jag blir äldre. Vilken pondus!
Just nu ligger jag i sängen och äter glass som en annan bloggerska.
Har vaccinerat mig inför resan idag och sett en film med min vän K. Och det komiska är att jag är galet trött. Har ju inte ansträngt mig överdrivet mycket idag, om man jämför med en jobbdag. Men halsen kanske tär lite på krafterna?
Skickar några extra tankar till en pärla, som kämpar på just nu!

Måleri och frukost med Fi

Publicerad 2014-05-06 15:24:00 i Allmänt,

Här försöker man hålla humöret uppe och sysselsätta sig så gott det går. Idag har jag oljat in balkongen. Det tänkte jag göra redan ifjol, så det var bra att det blev gjort! Nu är det bara en och halv dag tills jag ska till läkaren, längtar! Imorgon har jag blivit inbjuden till frukost med Fi, av en vän som är med och har bildat en sådan grupp här. Och självaste Gudrun Schyman kommer! Hittills i livet har jag känt mig mest hemma i Socialdemokraterna, men jag tycker att Fi har bra saker att komma med (men jag är för lite insatt i deras politik hittills för att kunna göra längre uttalanden om dem), och tänk om Sossarna skulle vinna valet i september och om Fi samtidigt kom in i riksdagen då. Den utvecklingen skulle vara ytterst intressant att följa! 25 maj är det ju också val till Europaparlamentet och där lutar jag med mot Miljöpartiet. Avdelning politiskt splittrad?

?

Publicerad 2014-05-05 16:36:44 i Allmänt,

Gjorde jag nyss en särskrivning i förra inläggets rubrik? Jajemen.

Under skrivet och klart!

Publicerad 2014-05-05 16:20:42 i Allmänt,

Mitt i min tysta vardag händer det saker - lägenheten är nu såld! Kan inte riktigt släppa stressen än, för den köpeskillingen är inte betald än. Men handpenningen är på väg och det känns bra. Då var det bara halsen kvar. Blir den bara bra snart, ska jag aldrig mer klaga över någonting. Jag lovar (inte, men nästan). Snälla, gode Gud!

Dag 5

Publicerad 2014-05-05 08:35:28 i Allmänt,

Nä, hörrni. Fy vad less jag är nu. Dag fem utan ett ord har påbörjats. Känner mig dessutom som en riktig böld för samhället. Vad bidrar jag med liksom? Kan inte tänka mig att någon människa kan tycka att det är en skön tillvaro att bara gå omkring hemma och inte göra någon nytta, medan man pussar den jobbande sambon hejdå, hör hur grannarna i huset stänger dörren för att bege sig till jobbet och utanför fönstret ser man den stressade morgontrafiken, med folk som stressar till dagens arbete. Nej, nu är jag banne mig less! Detta måste få en vändning snabbare än kvickt, annars kommer jag att bli galen.

Makt

Publicerad 2014-05-04 13:38:00 i Allmänt,

Jag läser Elaine Eksvärds "Vardagsmakt" just nu. Det finns många tips att ta till sig av, som är både nyttiga och bra. Men så är det en sak jag har svårt för, som gör att jag bli kluven till boken. Det är det här med att teoritisera det sociala samspelet. Eksvärd menar att man såklart ska behandla alla lika, men att det är viktigt att se vem i den aktuella gruppen, som besitter extra mycket makt. För det är den personen man måste nå fram till. Och det är ju så. Men, det känns cyniskt och det är smärtsamt när man väl börjar tänka i de termerna - vem står högst upp hierarkin på jobbet? Vem står längst ner? Vem står högst upp eller längst ner i hierarkin i umgängeskretsen? I familjen? Vem i denna grupp bör jag nå fram till, för att få min vilja igenom?
 
Usch. Jag vill verkligen inte tänka så. Då känns det som att jag förlorar det mänskliga i mig och plötsligt blir en taktisk person, som hela tiden tänker strategiskt och har en baktanke med allting och med alla. En slug jävel. Kanske är det ändå så vi fungerar omedvetet och då får det väl vara så, men att medvetandegöra detta och börja handla därefter känns bara cyniskt. Som ett spel där vi flyttar runt schackpjäser, istället för människor. Visst, inkännande ska man ju vara, för att kunna nå fram till en annan person och övertyga vill man ju, när man har en superbra idé, men ja ... Det känns bara lite väl utstuderat. Kanske är det så det går till, när folk vill klättra och göra karriär. I så fall kommer jag förmodigen vara urusel på det.

Tysssstnad

Publicerad 2014-05-03 21:45:00 i Allmänt,

 
Såhär vackert var det i skogen igår! Hann fånga solen, innan det började regna och hagla för ett slag. Det förrädiska vårvädret! I övrigt är jag fortfarande tyst. Sedan fyra dagar tillbaka har jag bestämt mig för att vara helt tyst och inte slarva med någon mening här och där. Beslutet kom eftersom jag inte tycker att halsen blivit nämnvärt mycket bättre, trots att jag varit i stort sett tyst. Så nu kör jag den stränga linjen, med totalt talförbud. Om du någon gång vill ha en riktig utmaning, kan du prova att vara helt tyst i en vecka - oavsett om du tar en promenad, träffar någon du inte har sett på länge eller ska betala i kassan. Det positiva med att inte prata - jo, det finns faktiskt några fördelar - är att man får bra kontakt med sig själv. Man har ju inget annat val än att lyssna på sina inre tankar och känslor, när man inte kan prata med någon annan än sin inre röst. Så jag kan faktiskt rekommendera en kortare tid i tystnad. Vet att det faktiskt finns sådana retreat, där man spenderar dagar i tystnad och mediterar.
 
Folk beter sig lite märkligt, nu när jag inte kan prata.
En kollega som vet att jag inte får prata, började mima "Är det bra med dig?" och gjorde tumme upp och ner. Min yogalärare tycker att det är hysteriskt komiskt att jag inte får prata och tycker att jag får någon speciell aura runt mig. Några andra kollegor har skojat och tycker också att det är himla lustigt det här. De har uppenbarligen inte haft detta problem och jag tror absolut inte att de menar något illa. Det är bara obetänksamt.
 
När jag gick till gymmet lämnade jag fram en lapp i receptionen, där jag hade skrivit att jag hade halsproblem och inte fick prata och att jag ville hämta mitt kort, som jag hade glömt. Hon läste och nickade, tog sedan lappen och började skriva frågor tillbaka till mig "Personnummer och namn?". Och sedan får jag inte lika mycket ögonkontakt i "konversationer" om det är flera personer inblandade, som jag vanligtvis får i samtal med andra. Man hamnar lite på sidan av och hinner inte kontra med någon i skrift, för då har samtalsämnet redan hunnit bytas.
Känner mig också ganska otrevlig när jag betalar i kassan på ICA, för det ska ju alltid hejas och frågas om kvittot eller "Var det bra så?". Jag orkar inte lägga fram en lapp varje gång om mitt problem, så då ler jag bara och nickar eller skakar på huvudet. Märker att de blir lite ställda. Och om jag och T sitter på ett café eller liknande känner jag mig som ett freak, som bara nickar, skakar på huvudet eller skickar fram mobilen med ett meddeland, när T pratar och har en konversation med mig. Man undrar ju vad andra tänker? Är hon stum? Arg? Förtryckt? Ohyfsad?
 
... Och i veckan ska det skrivas lägenhetsavtal - även det i tystnad. Jag är otroligt tacksam att jag har T som mitt språkrör och att vi känner varandra så pass väl, att han oftast förstår min kommunikation på rätt sätt.
Och jag är jätteglad att jag kan kommunicera med er på nätet, mail, sms och här på bloggen! För jag har ju fortfarande lika mycket som jag vill säga och fråga! Kärlek till er.
 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela