lortmaja

Ledigheten

Publicerad 2013-12-30 20:38:38 i Allmänt,

Det är inte klokt så slapp man blir av att vara ledig! Jag har inte gjort alltför många knop under julledigheten, förutom att träna. Det är nästan så att jag börjar bli rastlös. Samtidigt är det ju bra att ha det här mellanrummet mellan jul och nyår, där man faktiskt hinner komma ner i varv. En vanlig helg är det inte alla gånger som man saktar av, utan mer kör på. Nu har vi i alla fall lämnat lugna Boden och landat i studentstaden för att fira nyår. För en gångs skull har jag i god tid inhandlat en äkta nyårsstass med paljetter, annars brukar det rotas runt panikartat i garderoben minuterna innan nyårsfesten ska börja.Jag ser detta som ett tecken på personlig utveckling på hög nivå! Nu ska jag korrekturläsa T:s examensarbete... 
 
Tjing. 
 

Bara just precis så!

Publicerad 2013-12-28 20:32:00 i Allmänt,

 T vid min sida och ett sakta lugn som sänkts över mig. Nu är vi uppe i Boden, där lägdor är täckta med snö och vägar kantas av snödrivor. På stan hör jag den norrländska dialekten och här ute i byn hör jag bara tystnaden. Och i lurarna sjunger Beyonce (I´m... Sasha) med sin ljuva stämma. Fint som snus.
 
 
 

Julafton med eller utan kaka!

Publicerad 2013-12-24 08:56:00 i Allmänt,

 
Väcktes av skönsång från änglarna i fönstret imorse - fint!
 
 
GOD JUL! 
 
Nu är den här - julafton! Ända tills igår var jag starkt övertygad om att julafton var på onsdag, så det var lite av en chock när nyheten om julafton på tisdag nådde mig och lite av ett mysterium hur jag kunde missa rätt dag. Det blev en dag mindre att spela på och det tog hela dagen att ställa om mentalt. Gårdagskvällen spenderades i köket. Hade lovat mamma att fixa dessert till julafton. Till slut föll valet på en saffranscheesecake, vilket var ett wild card, för jag har aldrig gjort cheesecake förut. Men det lät så himla gott och juligt! Efter en helkväll med inhandling, mödosam bakning, handling igen och kladdiga händer och kök var kakan äntligen klar! Med brända kanter, för tjock botten och för kompakt fyllning.. Efter att jag och T smakat kakan, var det bara att konstatera att det var big fail. Det var bara att hiva den rakt i sopkorgen!
 
Nu ska jag ta nya tag. T är fortfarande slut som artist efter bakningen, så han sover än..
 
Ha en fin dag och kram till dig!
 
 
 

2014

Publicerad 2013-12-23 09:34:54 i Allmänt,

För några veckor sedan läste jag  underbaraclaras resumé av året. Jag tänkte inte göra en sådan, för det blir lite långdraget. Men jag tänkte outa mina mål med 2014: 2014 blir året då jag litar på mig själv, klarar av att stänga ute andras åsikter och tankar (vilket kan vara svårt, eftersom jag har gåvan att vara tankeläsare...), ser mig själv som viktigast och vågar göra sådant jag vill göra, även om det är läskigt. Inte illa, om jag får säga det själv! Önskar mig själv lycka till, för det kommer krävas en hel del arbete!

att trotsa rädslan för något man tror på

Publicerad 2013-12-21 17:31:00 i Allmänt,

Idag samlades två hundra (eller var det fler?) medmänniskor på Stora torget, för att visa solidaritet och för att ta avstånd mot rasism. Ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Dels T är mörkhyad, dels för att vi förhoppningsvis kommer få barn en vacker dag med utländkst påbrå och dels för att jag arbetar med personer som har invandrat till Sverige. Ja, allt det här vet ni ju redan.
 
Ju längre demonstrationen led, desto mer kände jag att jag ville gå upp dit på scenen och dela med mig av mina tankar. Men hundra andra tankar från Rädslan slog mig också
 
: ...fast jag har ju inte förberett något, jag har inget politiskt tal att komma med där jag kan hänvisa till FN:s mänskliga rättigheter eller redogöra för högersvängningarna i Europa.De jag vill säga har ju ingen ordentlig slutkläm, tänk om det blir en flopp? Om jag får hjärnstopp? 
 
Och så vidare. Ändå kände jag att jag skulle ångra mig om jag inte gjorde det. Ni vet alla gånger man tänker tillbaka på något och ångrar att man inte vågade göra, det som hjärtat försökte säga. Som tur var hade jag min vän I med mig, så hon peppade mig och sa att "jamen du håller ju tal varje dag i klassrummet". Så efter många om och men gick jag fram till han som var konferencier (om det stavas så?) och anmälde mig som talare och tänkte - det får bära eller brista.
 
Mitt namn ropades upp, mitt hjärta bultade och med skakiga ben gick jag fram och tog micken. Tittade ut över de 300-400 (som kändes som 2000) människor som tittade tillbaka på mig. Tog ett djupt andetag, tog sats, presenterade mig själv och talade från hjärtat och från en text jag skrev i våras:
 
 
Tänk om vi bara visste vilka historier de bär med sig, alla de som invandrat till Sverige. Människor som fängslats, torterats, flytt för sina liv, sett sina familjemedlemmar dö framför dem eller slitas ifrån dem. Tårar över att inte har träffat sina barn på flera år. Oron över sjuka barn, som befinner sig långt, långt härifrån. Ovissheten - lever någon i min familj? Var är de? Mår de bra? Kommer jag någonsin få se dem igen?
 
Och om vi bara visste hur ofattbart starka dessa människor är, som orkar stå upp och fortsätta, när att de ofrivilligt lämnat de som var livet - familj, släkt, vänner, jobb, drömmar och en plats där de "var någon". För att komma hit, till ett land i frihet, men också till ett land i ensamhet och där ingen vet vem de är. Där de inte längre är någon. Där de måste börja om från början, hitta motivation, ro och en tro på att de kommer fixa det mastodonta arbete som behöver göras, för att kunna leva, jobba och verka i det svenska samhället.
 
Tänk om vi bara kunde förstå en bråkdel av vad dessa personer har varit med om och går igenom. Då kanske vi alla skulle sträcka ut en hjälpande hand.
 
Och så avslutade jag med något om att alla som var samlade här idag sträckte ut en hjälpande hand, kommer vi få ett mer humant samhälle.Tack. Lämnade över micken. Applåder och mitt hjärta som tog ett glädjeskutt av lycka, för att jag vågade trotsla rädslan för något jag verkligen tror på.
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela