lortmaja

Körigt!

Publicerad 2013-03-27 21:16:00 i Allmänt,

Tur att kiosken med thai-mat är runt hörnet, för ikväll orkade jag verkligen inte laga mat. En lång, lång arbetsdag som slutade halv sju. Det är andra gången den här veckan jag är sist kvar på jobbet. Och inte blir det bättre av att jag har minus på sömnkontot, att min inspiration tryter och av att min mentor kom på oväntat lektionsbesök idag. Hade totalt glömt att hon skulle komma och den här veckan kan jag ärligt säga att jag inte har varit någon superpedagog. Har inte hittat något bra material, så det har varit lite av varje. Eleverna har kanske inte lidit, men jag har gjort det.
 
Och nästa vecka har jag rektor på lektionsbesök och därefter lönesamtal. Dessutom ska jag ha muntliga Nationella prov, sätta betyg på dem som är klara och avgöra om det finns elever inte får fortsätta på kursen och i så fall ha samtal med hen om det, Slutligen ska jag också planera nästa moment "ekonomi", som jag måste sätta mig in i, plus förberedelser inför nästa kursstart som sker inom kort.
 
Ja, det är ju bra att det är två dagars extra "ledighet" nu, så att jag hinner fixa med allt. Trodde att jag skulle få vara ledig, så jag är lite ledsen för det. Men om jag får sova ut och om solen vill skina lite i helgen och så, så kommer nog energin tillbaka - och förhoppningsvis inspirationen! Så, nu har jag skrivit av mig. 

Jag har blivit med orangutang!

Publicerad 2013-03-27 07:33:00 i Allmänt,

Alla har vi olika saker som hjärtat klappar lite extra för. För mig har miljön alltid varit en hjärtefråga.. Men det är ju inte alltid ens hjärtefrågeåsikter stämmer överens med ens handlande, av olika anledningar. Det är liksom så lätt att snacka sig varm om något, men det är inte alltid lika enkelt att leva som man lär. Kanske för att vi är människor. Steget från fina ord och teorier till praktik och verklighet kan kännas ganska stort och ibland omständigt och kanske inte ens realistiskt. Fastän naturen och miöjn känns viktig för mig, så har jag väl inte levt på något överdrivet miljövänligt sätt (förutom källsortering och inget överdrivet bilåkande och en del ekologiska matvaror).
 
Det finns säkert hundratusen fler saker jag kan göra för miljön, men det måste kännas enkelt att göra det. Att handla ekologisk mjölk för en krona mer än en vanlig mjölk är lätt. Att källsortera är lätt. Att gå eller cykla till jobbet är också lätt. Att köpa ekologiska kläder känns svårt. Att avstå från att flyga utomlands, istället för att ta tåg, känns inte så lockande. Men nu har jag hittat en till enkel sak att göra för miljön. Från och med idag stöder  jag stöder jag WWF, i deras arbete för miljön och djuren. 100 kronor går till Orangutanger i regnskogen, varje månad. Säg hej till den lilla söta orangutangen nedanför, som jag är fadder till!
 
 
 
http://www.wwf.se/  

15 minuter

Publicerad 2013-03-26 20:52:40 i Allmänt,

 
... Och jag som inte är så förtjust i matbilder och så lägger jag själv upp en. Så motsägelsefull och motstridig är människan - till och med jag (!). Men detta kan vara den mest lättgjorda pizzan jag gjort. Inget kladd med att baka deg och ingen färdig pizzadeg med tillsatser eller för dyrt pris. Denna pizza är gjort på färsk tunnbröd som jag köpt för en tia på affären. Sedan kletar man lite krossade tomater i botten och så öser man på de ingredienser som faller i smaken, eller de som kylen tillåter. In i ugnen och sedan är den klar på ett nafs! 

Storplanen

Publicerad 2013-03-25 21:52:08 i Allmänt,

Nästan varje gång jag tänker skriva om något viktigt, strejkar hjärnan. Som nu. Hade tänkt skriva om "En negers uppväxt" och rasism, sådana viktiga ämnen. Men hjärnan orkar inte. Den vill mest vila efter en lång dag på jobbet. Men, en dag - som förhoppningsvis inte är allt för för långt borta - ska jag skriva något klokt om ämnet. Helst något som väcker både känslor och tankar och som uppmanar till kraftfullt och respektfullt handlande. Kanske skrivs det här, kanske blir det en debattartikel i tidningen eller så slår jag till med ett brev till självaste chefen Reinfeldt. Det är min plan. 

Solskenshelg

Publicerad 2013-03-24 12:59:24 i Allmänt,

Det är märkligt vad solen och ljuset gör med en. Energin och glädjen kommer tillbaka! Det är så mycket lättare att ta sig för att göra roliga saker - som den här helgen, med kärlek och mina vapendragare S och S! Solstrålar!
 
 Gårdagens konstutställning med en lokal konstnär som satsar på lekfullt. Coolt!
Strålande söndag med pannkakor i stället för våfflor - nästan lika bra! Nu ska jag ut och lapa sol! 

En lektion med betoooning

Publicerad 2013-03-20 10:08:00 i Allmänt,

Nu är klockan tio och jag har en halvtimmes rast till återhämtning och tystnad. Man blir lätt less på sin egen röst, även om jag försöker involvera eleverna i samtal och dialog. Nu har vi tränat uttal och gjort lite benböj, där betooooningen i orden kommer. Blir lite roligare att använda kroppen och inte bara huvudet i klassrummet. Det vill jag göra mer! Förstår inte hur de orkar sitta så länge som de gör. Varje dag. I en och en halv timme. Glömmer lätt bort det, eftersom jag själv går omkring och står mest hela tiden.
 
Ska kolla på biljetter till NEW YORK NU, wohoo!!!
 

Gävle nästa

Publicerad 2013-03-15 21:25:22 i Allmänt,

Bara för att leka med tanken med framtiden och hur den skulle kunna vara, så jag tänkte jag - varför inte testa Facebook-appen "Vart ska jag bo?"? Sagt och gjort. Efter att ha svarat på tio frågor  i appen. Tänkte att förslagen skulle vara någon vacker stad vid havet, typ Göteborg eller Malmö. Efter tio korta frågor kom resultatet:
 
"Du ska bo på Bönavägen i Gävle!"
 
Sedan följde en beskrivning av hur livet i Gävle skulle te sig:
 
När du tittar på TV med grannarna på Bönavägen är det ungdomsprogram, såpor eller motorsport ni helst tittar på.

När du shoppar så är det framför allt byggmaterial, barnkläder och leksaker du lägger dina pengar på.

Mm, precis. Det är exakt så jag vill att mitt liv ska vara. Eller inte. Kan ju inte bli mer Svensson än så. Jag vill ju ha något unik och exotisktt!!

Skräll?

Publicerad 2013-03-12 22:03:00 i Allmänt,

Skolan är såklart en av mina hjärtefrågor och mitt hjärta klappar för den kommunala skolan, även om det finns mycket att förbättra där. Av principskäl är jag emot friskolor, dock finns friskolor som är bra ur vissa synpunkter. Men, det jag ogillar skarpt är uppdelningen av elever som sker i högre utsträckning nu, i och med de hundratals friskolor som har ploppat upp de senaste åren. De har lett till en tydligare sortering och segregering av flitiga, framgångsrika elever och "de andra".
 
Den idén tror jag inte på, eftersom det skapar tydliga klasskillnader, där man praktiserar att lika barn leker bäst. Och vad händer med tankesättet mot det som är olika och främmande? Jo, det knakar och växer fram en massa fina fördomar om dem som inte ingår i lika barn-leken. Om de inte möter olikheterna som kan motbevisa fördomarna och föreställningarna, är risken stor att de befästs som sanningar. 
-Vad leder det till i längden?
-Kan vi verkligen skapa respektfulla och empatiska medborgare, om de inte blandas, stöts och blöts med varandra från barnsben?
Jag tror inte det. Snarare tvärtom.
 
Annat som jag ser är negativt är friskolor som inte håller vad de lovar, som har fler outbildade lärare än de kommunala skolorna, som knappt har några resurser för att stötta elever med olika svårigheter eller friskolor som endast tar in elever med toppbetyg och därmed utesluter stora grupper. Det finns många saker jag är kritisk mot. Det är såklart politikerna som påverkat den här riktningen av skolan  och skolan måste lyda de rådande direktiven...
 
 
Men, därför blev jag lite lättad när jag möttes av denna rubrik på SVT:s hemsida ikväll. 
 

Kraftig kritik mot friskolornas kvalitet

Skolinspektionens granskning visar: Nästan alla granskade friskolor brister när det gäller särskild stöd till elever. Många får också kritik för att undervisningen inte håller måttet

.Mer kan du läsa här:  http://www.svt.se/nyheter/sverige/friskolor-brister-i-stod-och-undervisning 

Go, Skolinspektionen!

 

Jo, det var som bra!

Publicerad 2013-03-10 21:30:39 i Allmänt,

Bokcaféet
 
... Och så landade jag i vardagen igen, med blodpudding till middag. Men, det har varit en rolig helg i norr! Maffig frukostbuffé inklusive frasvåfflor, bokcaféet med premiärspelning för en bekant, inflyttningsfest i en flådig villa och kärt återseende och äntligen fick jag träffa Katten igen! 
 
Nu ska jag se mitt första avsnitt av den omtalade serien Girls. Spännande!
 

Jag kan ha fel, jag kan ha fel...

Publicerad 2013-03-04 19:45:57 i Allmänt,

 
 
Funderar på att bli med tavellist, i plural. Lyssnar på Från finansvalp till thailändsk skokgsmunk" och tänker på vilket annorlunda liv han levt. 17 år i stillhet och med sina egna tankar. Strävan mot accepterandet av sig själv och tanken "jag kan ha fel, jag kan ha fel, jag kan ha fel". Den fastnade jag för, för den var lite befriande för mig, som har en inneboende dramatiker i mig, som regisserar stora tradgedier och lidanden. Bara i fantasin såklart, men ibland lurar de mig. Jag har så bra skådespelare, så scenerna känns verkligen äkta och autentiska. Så trovärdigt att det känns fullt rimligt att det kommer inträffa. Men nästa gång jag lever mig in i något av mina storslagna draman, ska jag tänka just så - jag kan ha fel, jag kan ha fel, jag kan ha fel.
 
...Kanske borde jag ha satsat på teater istället för läraryrket? Då hae jag fått leva ut hela mitt känsloregister. Tänk, vad härligt! 
 
 

Sött för mage och själ

Publicerad 2013-03-01 17:52:44 i Allmänt,

                            S, jag lovade ju att du skulle få en bit!  Den här sockerkakan med chokladbitar, ett glas mjölk och ett samtal med en av de bästa, var balsam för själen igår. Kanske att det blir bakning ikväll med, för att inviga helg och sovmorgon i två dagar!
 
Ha en fin fredag!
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela