lortmaja

Summeringen av New York

Publicerad 2013-06-05 22:09:00 i Allmänt,

Det här inlägget är en sorts summering av mina intryck och upplevelser av New York. Ett sätt att inte glömma bort minnena från denna stad, om det nu ens är möjligt.
 
New York är lite som en godispåse med bara de bästa godisarna. Och det bästa av allt är att allting finns inom räckhåll. Det är svårt att beskriva en stad där en salig blandning människor med diverse olika stilar, från hela världen och delat med sig av just deras kultur och delikatesser. I New York bor 4,5 miljoner människor som kommit för att armbåga sig fram i karriären och samtidigt leva det goda livet, dygnet runt. I varje hörn är det som ett eget liv, vare sig det var tidig morgon, sent på kvällen eller på natten. Det är verkligen staden som aldrig sover! Kanske beror det också på att det är många levnadsglada personer i åldern 20-35 - de flesta utan barn - som lever där vill vill suga ut det bästa möjliga av livet. 
 
Att ta ut svängarna och leva ut sin personlighet och livsstil är något som verkligen funkar här. Här finns något för alla smaker och sinnen och det finns utrymme för alla människor att vara sig själva. Eller ja, riktigt alla tycks det inte fInnas plats för. Eftersom det kostar pengar att bo där, krävs det att du eller din arbetsplats har en fet plånbok och kan sponsra dig med hyra. Det finns ju inget socialt skyddsnät som kan hindra total misär. Därför var det jextermt obbigt att se de hemlösa och människor i rullstol som satt och tiggde på gatorna. Under vistelsen såg jag endast ett fåtal muslimer med slöja. Antingen så är muslimer i NY sekulariserade, eller så bor det i sitt separat områden (liksom China town) eller så har 9/11 gjort det inte är möjligt för dem att bo där.  
 
Det vi slogs av när vi kom till New York var alla hjälpsamma och sociala människor. Överallt fanns personal som erbjöd sin hjälp - på flygplatsen, på Yankees stadion och på tunnelbanestationerna. Ibland hände det också att människor stannade till på stan och frågade om vi behövde hjälp. Och människor småpratade på ett annat sätt än vad vi gör här hemma. Nästan så fort de fick tillfälle - i kön, på Subway, i hissen eller på fiket. Det skapade en skön gemenskap och stämning, trots att vi inte alls kände varandra. Sedan sa bror att många amerikaner inte hade några problem att "rensa luften" när de blev arga, men det slapp vi som tur var...  Hade förmodligen blivit lite väl obekvämt  för oss, från försynta Sverige. 
 
Det här och plus lite till gjorde vi under resan: 
-äta gudomligt goda amerikanska hamburgare och tryffelstrips på Heath Ledgers ställe,
- ha picknick i gigantiska och mysiga Central park
- köpa ett glas vitt på en uteservering och betrakta allamänniskor och skriva lite. (Man hade lätt kunnat missta mig för Carrie i SATS i den stunden. Nästan.)
- sola lägs strandpromenaden mot Battery park
- vila huvud och fötter på Starbucks med en iskaffe
- stå i köer till toaletter 
- gå på bio där big size på dricka och popcorn verkligen var BIG SIZE och där publiken inte höll tillbaka skrattet så snabbt någon filmscen antydde en viss komik.
- strosa runt på marknader och loppisar, bland hipsters i Brooklyn,
- se kostymklädda män och kvinnor vid Wall street
- se en känd (för mig okänd) skådespelare på The spotted pig
- se ett derby mellan Yankees och Mets på Yankees stadion, utan att förstå någonting om baseball,
- smutta på goda drinkar på olika takterasser med utsikt över Manhattan,
- ha en fantastisk gastronomisk upplevelse på italienska Palma,
- äta forzen yoghurt, där vi fick sätta ihop vår egna meny
- smaka på fantastiskt god guccamole och mexikansk mat
 - köpa cup cakes på pittoreska Magnolia bakery,
- åka en taxifärd med en förare som hade fingertoppskänsla för millimetrar och små marginaler i trafiken (medan vi blev svettiga och trodde att vi skulle krocka vilken sekund som helst, satt han vid ratten helt oberörd och skrockade så att dreadlocksen guppade och verkade road av situationen)
- besöka Perry street där Carrie i SATS bodde
- äta emerican pancakes med sirap till frukost och frozen yoghurt till kvällsfika,
- titta på neonskyltarna på skyskraporna vid Times square,
- shoppa oroande mycket kläder och skor,
- beskåda den inte alls så mäktiga frihetsgudinnan på när håll ifrån en båt 
- se det pågående bygget av Freedom tower
- avsrunda sista kvällen på M.s kompis stora takterass med grillning och trevlig sällskap
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela